CONNECT & CREATE
Wat is Connect and Create?
40 creatieve opdrachtkaarten (8 x 12 cm.) in een doosje. Je kunt ze alleen doen of samen.
Voor wie?
Iedereen kan meedoen op een eigen niveau. Zelfs peuters kunnen een deel van de opdrachten met een beetje hulp al doen. Kleuters kunnen het met een beetje instructie vaak individueel en oudere kinderen zonder hulp. Ook voor jongeren, volwassenen en volwassen ouderen inspirerend!
Connect and Create bestaat alleen uit tekeningen, dus ook wie niet (graag) leest of de taal nog niet (goed) kent kan hier plezier aan beleven.
Hoe werkt het?
Op elke kaart zie je in drie getekende stappen of je materialen nodig hebt en wat je kunt doen. De opdrachten gaan over iets maken, observeren, je zintuigen gebruiken, uitproberen, experimenteren, jezelf uitdagen en verbinding vinden. Bekijk de eerste stap, dan de tweede en tot slot de derde stap op de achterkant van de kaart. Laat het op je inwerken, geef er je eigen invulling aan, start en laat je inspireren!
“We don’t grow into creativity, we grow out of it. Or rather, we get educated out of it.” Sir Ken Robinson
Waarom?
Creativiteit is de een-na meest gevraagde kwaliteit in de wereld. Net als andere vaardigheden, kun je je creativiteit verder ontwikkelen als je oefent. Creativiteit ontplooit het best als je geprikkeld wordt met een inspirerende opdracht, en tegelijk voldoende ruimte hebt om je eigen weg te bewandelen. Daarom geeft Connect and Create vrijheid. Er is geen goed of fout en er is alle ruimte voor uitprobeersels, misbaksels, experimenten en wie weet ontstaan er wel prachtige kunstwerken.
Hoeveel tijd kost het?
Wij vinden dat een creatief proces eigenlijk niet door tijd beperkt hoeft te zijn. Als er toch weinig tijd beschikbaar is, dan zijn er voldoende kaarten die je met minder tijd kunt uitvoeren. De kortste oefeningen kun je in 5 minuten afronden en met sommigen wil je wel een week doorgaan. Meestal zal je per kaart een half uur tot een uur bezig zijn en je kunt de opdrachten vaker herhalen en weer tot een heel ander resultaat komen.
Is het geschikt voor op school?
Zeker. Het is op veel manieren te gebruiken. Als tussendoortje, voor kinderen die meer uitdaging kunnen gebruiken, als extraatje voor wie al klaar is, als rustmoment en als les, afhankelijk van de kaart te koppelen aan verschillende vakken en ontwikkelgebieden zoals:
- Sociaal/emotionele vaardigheden
- Kunst
- Thematisch en projectonderwijs
- Taal, ook geschikt voor kinderen die de taal (nog) niet goed spreken en voor kinderen die nog niet lezen
- Natuur, een deel van de opdrachten doe je buiten
- Duurzaamheid
Connect & Create heb ik ontwikkeld samen met Joeke van der Veen (Joekevanderveen.com). Ed van Uden (edvanuden.nl) maakte de illustraties.
Reacties
Voordat Connect and Create gedrukt werd, is het getest door kinderen op verschillende scholen, daarna is het nog verder verbeterd. Alle leerkrachten en scholen die meewerkten, heel veel dank! Hier een aantal reacties:
“Op deze manier leren kinderen creatiever te zijn. Het gaat echt om het proces en minder om het eindresultaat.” – Suzanne, leerkracht groep 4
“Heel bruikbaar in de klas, ook met nieuwkomers. Welke taal je ook spreekt, de kinderen zijn enthousiast!” – Lynn, leerkracht internationale schakelklas
“Er zitten zoveel elementen in de oefeningen. Kijken, zoeken, samenwerken, creëren, tekenen. Je zag de kinderen echt genieten vanuit een diepere vorm van zijn. Echt heel tof om te zien.” – Helen, mindfulnesstrainer
“Een welkome afwisseling na een periode van toetsen!” – Rianne, leerkracht groep 1-2
“Wat een leuke opdracht!” – Sanne, 9 jaar
We horen ook graag hoe het jou of jouw groep bevalt en vinden het fijn om foto’s te ontvangen. Op deze pagina zijn de eerste foto’s te zien. Wil je hieraan meewerken? We ontvangen graag een mailtje.
De Makers
Connect and Create is bedacht door Joeke van der Veen en Irma Smegen. Zij werkten samen in verschillende internationale projecten en tijdens het reizen ontstond dit idee. Joeke en Irma geloven dat de wereld vast een stukje mooier is met meer creativiteit en verbondenheid. Ed van Uden begreep dit helemaal en zette de ideeën om in beelden.